Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har netop offentliggjort rapporten ”Sund Greve Midtby”, som præsenterer erfaringer fra arbejdet med sunde byrum og inddragelse af byens borgere i processen. Projektet skal inspirere andre kommuner, særligt i forbindelse med by- og områdefornyelsen, til at arbejde med sundhed på tværs af kommunen.
Projektet blev gennemført af Greve Kommune i samarbejde med seniorkonsulenterne Villads Keiding og Kirsten From fra cph:learning.
Download rapporten i PDF-format.
Sundhed er et vigtigt tema hos mange af landets kommuner i disse år. Dette har skabt et stigende fokus på, hvordan byrum kan indrettes således, at de inspirerer til bevægelse samt fordybelse og nærvær. En af de kommuner, hvor der arbejdes med sundhed, er Greve, hvor kommunen i 2013 vedtog en ny sundhedspolitik.
Med støtte fra byfornyelsen har kommunen, gennem brugen af nye borgerinddragelsesmetoder, fået udviklet en række ideer til, hvordan der kan skabes flere sunde byrum i Greve. Erfaringerne med dette arbejde samt et udpluk af de bedste ideer præsenteres i rapporten, hvor der er fokus på sundhed og borgerinvolvering.
I rapporten er der taget udgangspunkt i den fysiske omdannelse af centrale byområder, da erfaringer viser, at når stier og byrum er i god fysisk stand, fremmes tryghed og borgernes lyst til at bruge dem. Fællesskab er samtidig en vigtig side af sundhed. Det at bevæge sig sammen, deltage i aktiviteter og spise sundt – sammen – betyder meget for oplevelsen af sundhed og trivsel.
Omdrejningspunktet i rapporten er den inddragelsesproces, der har været af byens borgere. Kommunen har undervejs i projektet inddraget borgerne på mange forskellige måder, bl.a. gennem møder og workshops. Her er borgernes ideer blevet formet, og de forskellige aktiviteter har givet kommunen over 160 nye ideer til omdannelser i byens rum.
Ideerne vil kommunen bruge i den videre proces med at realisere deres nye sundhedspolitik.