Skip links

Formativ evaluering af undervisning og trivsel

Formativ evaluering sætter fokus på udvikling – både læring og trivsel

Anne Hørsted og Claus Nygaard fra cph:learning har udviklet et evalueringsværktøj til evaluering af undervisning og trivsel i Folkeskolen. Evalueringsværktøjet indeholder 58 metoder til hhv. formativ evaluering og summativ evaluering – og kan bruges til evaluering af både læring og trivsel.

Evalueringsværktøjet kan understøtte det igangværende arbejde på de danske skoler med at udvikle en meningsfuld evalueringspraksis til gavn for elevernes læring og trivsel.

Anne og Claus har bestræbt sig på at beskrive ”Evalueringsværktøjet” og evalueringsmetoderne på en enkel og ligefrem måde. De håber at publikationen kan tjene som inspiration til den enkelte medarbejders evalueringspraksis, samt danne ramme for kollegiale drøftelse af, hvordan de bedst evaluerer læring, trivsel, undervisningsforløb og de undervisningsmetoder vi anvender i aktiviteterne.

Evalueringsværktøjet kan frit bruges af lærere, pædagoger, ledere, skoler og kommunale forvaltninger, som ønsker at styrke deres evalueringspraksis i skolen.

Evaluering er og har længe været en del af enhver undervisers praksis i folkeskolen. Med folkeskolereformen i 2013 blev der for alvor sat fokus på brugen af evaluering i den målstyrede undervisning og i arbejdet med læringsmål, elevplaner mv.

Evaluering defineres af Undervisningsministeriet (2014) som“ Evaluering er en systematisk retrospektiv vurdering af gennemførelse, præstationer og udfald af offentlig virksomhed, som tiltænkes at spille en rolle i praktiske handlingssituationer”. Helt grundlæggende kan man sige, at evaluering består af, at sammenholde mål og kriterier med en adfærd og/eller opnået viden.

Fire evalueringsformer

Når vi som undervisere evaluerer elevernes læring og trivsel, er der dybest set to overordnede formål med evalueringen:

1) Evaluering for læring og trivsel

2) Evaluering af læring og trivsel.

Formativ evaluering

Evaluering for læring og trivsel kaldes også formativ evaluering. 

Formålet med formativ evaluering er at styrke og stimulere elevens faglige udvikling/trivsel. Formativ evaluering har et fremadrettet sigte og fokuserer på elevens udvikling i fremtiden. Det er f.eks., når du taler med eleven om elevens egen oplevelse af skoledagen og elevens egne mål for den kommende skoletid.

Summativ evaluering

Evaluering af læring og trivsel kaldes også summativ evaluering.

Formålet med summativ evaluering er at vurdere om eleven har opnået en bestemt minimumskompetence f.eks. i forhold til den faglige udvikling/evnen til at trives. Summativ evaluering er rettet mod det afslut-tede   arbejde/resultat. Summativ evaluering fokuserer på elevens resultater i fortiden. Det er f.eks., når du måler elevens læring/trivsel med en test.

Evaluering orientere sig med andre ord mod to forskellige anvendelses- former, kontrol og læring. Til disse to anvendelsesformer knytter sig forskellige evalueringsmetoder og -modeller.

Nogle gange styres valget af evalueringsmetoder af interessen eller nødvendigheden for at kontrollere, om en elev har lært det, der forventes af eleven, i relation til en konkret aktivitet, forløb eller det pågældende klassetrin.

Andre gange styres behovet for evaluering af interessen eller nødvendigheden af at få et indblik i elevernes faglige udvikling, trivslen i klassen eller kvaliteten af din undervisning. I nogle tilfælde er det meningsfuldt at anvende metoder, der giver et øjebliksbillede og andre gange er det den langsigtet progression eller sammenhænge over tid du er interesseret i at få viden om. I nogle situationer søger du som underviser overblik og i andre indblik.

Kvantitativ evaluering

Overblik får du gennem kvantitativ evaluering, hvor opmærksomheden er på målbare resultater af elevens læring/trivsel. Formålet med kvantitativ evaluering er at skabe overblik gennem tællelige data. Kvantitativ evaluering sætter fokus på antallet af elever, der lærer/trives. Eller på det samlede resultat for populationen af elever. Kvantitativ evaluering søger at skaffe tællelige data, der udtrykker udbredelsen af et fænomen, f.eks. læring/trivsel.

Kvalitativ evaluering

Indblik får du gennem kvalitativ evaluering, hvor fokus er på at observerer eller lytter til eleven. Formålet med kvalitativ evaluering er at skabe indsigt i f.eks. elevens holdninger, meninger, følelser – og forsøge at forstå, hvad de betyder for elevens læring/trivsel. Kvalitativ evaluering sætter fokus på elevens egne erfaringer med læring/trivsel. Kvalitativ evaluering søger at skaffe data, der udtrykker elevens egen opfattelse af læring/trivsel. Enhver underviseres evalueringspraksis stiller krav om klare begrundelser for valg og fravalg af evalueringsmetoder, samt en fortløbende kritisk refleksion i forhold til om de anvendte metoder giver den viden som bedst udvikler elevernes læring og trivsel.

Du kan *gratis* downloade evalueringsværktøjet på den del af vores hjemmeside, som henvender sig til folkeskolen: https://cphlearning.dk/folkeskolen/evalueringsvaerktoej/

Kontakt Claus Nygaard, hvis du vil vide mere om formativ evaluering af læring og trivsel

Claus Nygaard
Kontakt Claus Nygaard for at høre mere om formativ evaluering af læring og trivsel

Tlf. 41 41 41 81

E-mail: claus@cphlearning.dk

Del nyheden på dine sociale medier

Relaterede nyheder

🍪 This website uses cookies to improve your web experience.